Jen málokdo si dnes ve své kuchyni dokáže představit, že by si měl vystačit jen se solí a pepřem. Stále sice platí, že tyto dva druhy koření patří mezi nepsané krále vaření, ale naučili jsme se používat i mnoho dalších. Věděli jste, že ale může být i nebezpečné a jak se směsi míchají?
Ochucené jídlo lépe chutná

Snaha jídlo si vylepšit a okořenit provází člověka od chvíle, kdy se jeho potravou staly i jiné suroviny, než jen kořínky. Tolik oblíbený pepř se používal před více než 4000 lety, už ve starověkých textech jsou o něm zmínky u indických hodů. Velké množství bylin i koření má i určitý vliv na náš organismus. Koření jako je skořice, zázvor nebo chilli umí tělo zahřát, další jako máta a citronová tráva naopak má chladivé účinky. Některé druhy však mohou být i nebezpečné, například muškátový oříšek ve velkém množství působí halucinace a bludy. Navíc může způsobit i úzkost a deprese. Opravdu nebezpečný je šafrán, kdy už 10g je pro člověka smrtící dávka. V rozumných a malých dávkách umí koření a bylinky léčit, a to včetně těch nebezpečných. Většina z nás ale používá byliny a koření k dochucení pokrmů a zlepšení jejich chuti. Poptávka je velká, a na její uspokojení jen lidská práce nestačí. Koření se musí nejen zasadit a vypěstovat, ale také sklidit, usušit, směsi namíchat, zabalit a připravit k expedici do celého světa. Důležitá je modernizace výrobních a zpracovatelských závodů, které tyto kroky zrychlí. Proto jsou do hal zaváděny i potrubní systémy jacob, které v co nejkratším čase vše přepraví z jednoho místa na druhé.
Správný poměr složení

V halách na zpracování koření se většinou pracuje s několika druhy koření najednou. V případě manuálního zpracování je obtížné uhlídat, aby nedošlo ke nechtěnému kontaktu jednotlivých druhů. Přeprava potrubím je však bezpečná a dobře sledovatelná. Naopak u směsí, ve kterých je více druhů koření a jejich smíchaní je žádoucí, je potřeba aby všechny suroviny byly dodány ve správném poměru. Zde umí nerez potrubí šetřit čas i energii. V několika tunových objemech koření, které je nutné denně zpracovat, není možné míchat a odvažovat vše ručně. Zpracovávání díky automatizovaným sypačům a poloautomatickým pásům je efektivnější a nehrozí, že se jednotlivé druhy koření smíchají jinak než je v požadovaném poměru.
Potrubní přeprava se pak využívá i pro dávkování do obalů, k balicím linkám a následné expedici. Díky tomu si můžeme ve své kuchyni dopřát téměř jakékoli koření z celého světa.