Grilování je oblíbenou jarní a letní činností. Proto je také na trhu dostupných tolik druhů grilů. To je obrovskou výhodou, protože dnes můžete grilovat i tehdy, když nerozumíte tomu, jak založit v grilu oheň. Palivo je totiž základním faktorem, podle kterého rozlišujeme jednotlivé druhy grilů. Každé palivo může mít své výhody i nevýhody. A my se je pokusíme zde vyjmenovat.
Dřevěné uhlí
Grily na dřevěné uhlí jsou klasikou. Spousta lidí nedá dopustit na aroma, které podle nich pomocí spalování dřevěného uhlí jídlo dostává. Pravdou ale je, že toto aroma uvolňuje pouze dřevěné uhlí, které je vyrobeno z cizokrajných dřevin. Pokud používáte klasické uhlí, pak aroma vzniká uvolňováním tuku a šťávy – a podle expertů je jedno, jestli se tyto šťávy uvolňují na samotné uhlí nebo kovový kryt hořáku plynového grilu.
Plyn
Plynový gril je poměrně jednoduchý na přípravu. Nemusíte čekat, až se rozžhaví uhlí, vše máte zakrátko hotovo otočením kohoutku na plynovém hořáku. Takové grilování je pohodlné a obvykle rychlé. Jedinou nevýhodou je to, že musíte hlídat, abyste vždy měli dostatek plynu. Výhodou je naopak snadná regulace teploty a snadná obsluha.
Elektřina
Elektrické grily mají své využití zejména ve městech, když chcete grilovat na balkonu či terase. Je ideální pro rychlé grilování, protože nemusíte zdlouhavě nic chystat – jen samotný gril a potravinu, kterou na něm chcete připravit.
Keramické grily
Tento gril je poměrně těžký, proto se používá zejména na zahradách. Můžete si využít grilování na žáru ze dřeva, což je jeho obrovskou výhodou. Pořizovací cena těchto druhů grilů je vyšší.
Peletové grily
Také peletové grily jsou obtížně manipulovatelné, protože jsou velké a těžké. Takže i ony své uplatnění nachází na zahradách domů. I peletové grily patří k těm nejdražším. Výhodou těchto grilů je snadná úprava teploty, jednoduchá obsluha a také rychlost, s jakou se na samotné grilování připravíte – nemusíte dopředu nic manuálně roztápět. Nevýhodou je nutnost připojit jej k elektřině.