Domů » Jak si vyrobit pravé domácí těstoviny?

Jak si vyrobit pravé domácí těstoviny?

by Emma Nová


Chcete si připravit sami těstoviny takové, jako na dovolené v Itálii? Podívejte se na následující postup a zkuste to doma. Zaručeně si pochutnáte!

Příprava čerstvého domácího těsta na těstoviny nemusí být zdlouhavá! Vše co potřebujete, je trocha mouky, vejce a malý kousek síly, když to všechno hnětat dohromady – nepotřebujete žádný kuchyňský robot ani stojanový mixér. A jakmile jsou vaše nudle hotové, stačí 2–3 minuty vaření, než můžete přidat omáčku, posypat sýrem a otevřít víno.

  1. Na čistou pracovní plochu vyklopte dva hrnky polohrubé mouky, přidejte špetku soli a rukama udělejte uprostřed velkou jamku.
  1. 3 Vejce a 4 žloutky a lžíci olivového oleje šlehejte dohromady ve střední misce, dokud se nespojí, a poté směs přilejte do prohlubně.
  1. Stejnou vidličkou rozšlehejte vejce s moukou dokud nevypracujete lepkavé těsto.
  1. Přidávejte mouku a jakmile je téměř veškerá mouka zapracována, začněte rukama skládat těsto. Těsto by mělo být tvárné, ale nemělo by se lepit – pokud se těsto příliš lepí na ruce nebo povrch, přidejte více mouky. Případně, pokud je příliš suché a tuhé, rozšlehejte další vejce s 1 lžící vody a použijte ruku.

    Tip:
    Chcete si dopřát pravé italské těstoviny bez práce, s rozvozem zdarma přímo před vaše dveře? Objednejte si ze všech známých druhů na stránkáchrozvoz těstovin Brno a rozvoz těstovin Olomouc! Vše připraveno z čerstvých a autentických surovin tak, jako na dovolené v Itálii!
  1. Těsto hněteme 7–10 minut, dokud nebude hladké a pružné.
  1. Těsto zabalte do potravinářské fólie a nechte při pokojové teplotě odpočívat 30 minut až hodinu, nebo dokud těsto nevykyne.
  1. Těsto rozbalte a nakrájejte na 8 stejných kousků, aby se s ním lépe pracovalo. Vezměte 1 kus a zbytek zabalte do igelitu, aby těsto neoschlo.
  1. Lehce pomoučněte pracovní plochu a začněte válet kus těsta na jeden dlouhý kus. Poté složte horní třetinu dolů a spodní třetinu přes ni jako dopis. Otočte těsto o 90˚ a vyválejte díl zpět do dlouhého tvaru. To pomáhá vytvořit rovnoměrnější obdélníkový tvar a usnadňuje práci s těstem.
  1. Pokračujte ve válení těsta, dokud nebude velmi tenké. Když těsto zvednete, měli byste si skrz něj vidět ruce.
  1. Přeložte horní a spodní část obdélníku tak, aby se setkaly uprostřed, a poté znovu přeložte – těsto se tak bude snadněji krájet. Těsto nakrájejte do požadovaného tvaru. Nechte těstoviny odležet asi 30 minut, aby mírně oschly.
  1. Přiveďte k varu velký hrnec silně osolené vody. Přidejte těstoviny a promíchejte, aby se nesrazily. Vařte 2–3 minuty dokud těstoviny nevyplavou na povrch (čerstvé těstoviny se uvaří mnohem rychleji než sušené!).
  1. Přidejte uvařené těstoviny do vaší omáčky a promíchejte, aby se obalily, v případě potřeby přidejte trochu vody z těstovin.
  1. Pochutnejte si!

Redakce doporučuje