Home Bydlení Tipy na grilování, se kterými na vaši zahradní party už nikdo nezapomene!

Tipy na grilování, se kterými na vaši zahradní party už nikdo nezapomene!

by Emma Nová

Konečně je tady léto a s ním pochopitelně také to nejlepší kulinářské období! Snad nikdo u nás nesnáší grilování, které se každoročně stává součástí volných letních večerů s rodinou a přáteli. V dnešním článku si tyto speciální a příjemné chvilky ještě vylepšíme o několik zajímavých rad, jak grilování pozvednout na vyšší úroveň!

Vybíráte správný zahradní gril?

Samozřejmě prvním důležitým faktorem je vůbec výběr grilu. I když se to na první pohled nemusí zdát, tak ne každý zahradní gril je stejný a některé druhy mají ohromné výhody a nevýhody. Pro milovníky tradičního začouzeného grilování jsou asi tou ideální volbou právě grily na dřevěné uhlí, které dokáží vytvořit ono neopakovatelné aroma v jídle i při grilování.

Na druhou stranu plynové grily jsou každým rokem stále oblíbenější. Jsou mnohem variabilnější, dá se s nimi kulinářsky mnohem víc vyhrát a navíc je jejich provoz rychlejší, příjemnější i levnější. To, že zde chybí typická vůně dřeva vynahrazuje dostatečně jejich výborná ovladatelnost a praktičnost.

Grilování už dávno není jenom o mase!

Pokud chcete na svojí grilovací party opravdu zaujmout, tak zapomeňte na staromódní přístup jen maso, chleba a hořčice. Moderní grilování nabízí neuvěřitelnou spoustu možností, jak celý kulinářský zážitek pozvednout na vyšší úroveň! Konkrétně zelenina je právě tou věcí, která při grilování mnohdy chybí. Nejoblíbenějšími druhy jsou pochopitelně cibulka a s ní i cherry rajčátka. Důležitou poznámkou může být, že na grilování zeleniny je mnohem šikovnější zahradní gril na plyn.

Cibulka je výborná jen lehce opečená či spálená a někteří dokonce milují sladkou chuť dokonale karamelizované cibulky za pomocí javorového sirupu. Velkou chybou by bylo zapomínat také na již zmíněná cherry rajčátka. Ty nijak neloupejte a ideálně je kupujte přímo na větvičce. Dejte je na gril a pečte je dokud nejsou lehce spálená. Pak si je hezky za tepla užijte s troškou koření a oleje.

Připravte neuvěřitelné omáčky, které okouzlí každého

Pokud chcete opravdu zaujmout a užít si grilovací party naplno, tak zapomeňte na kupované omáčky, hořčice a kečup. Udělejte si vlastní dresingy, kterými nejednoho člověka dokážete překvapit. Možností je ohromná spousta.

Jako základ použijte různé suroviny. Například jsou ideální tatarská omáčka, majonéza, tvaroh či skyr (druh bílého jogurtu). K nim potom zkoušejte postupně přiřazovat různé bylinky a koření. Jednou z nejlepších kombinací je mix tvarohu a majonézy, ke kterému se přidá troška soli a spousta utřeného česneku. Dobrý česnekový dresing má rád každý. A pokud chcete něco pikantního, tak jednoduchá pálivá omáčka ve složení mixu kečupu, majonézy a chilli koření nebo nasekané chilli papričky nikdy nezklame!

Redakce doporučuje