Home Cestování Prskavky jako zábavná pyrotechnika, která může hořet i pod vodou

Prskavky jako zábavná pyrotechnika, která může hořet i pod vodou

by Emma Nová

Vánoční svátky i oslava nového roku se každým rokem nese ve znamení zábavní pyrotechniky. A do této kategorie mimo jiné spadají i prskavky, které se nejen během svátků na konci roku zapalují. Mluvíme o pyrotechnice, která má své místo na svatebních nebo narozeninových dortech. Tento kousek střelného prachu na špejli se aktivně využívá i při svatebním focení. 

Možná si říkáte, že vás prskavky nemohou ničím překvapit. Že se jedná o zábavní pyrotechniku fungující na opravdu jednoduchý způsob. Jenže věděli jste, že prskavky umí hořet i pod vodou?

Prskavky jako doma povolená pyrotechnika

Prskavky jsou zábavní pyrotechnikou, která se od ostatních druhů velice liší. Důvodem toho je především fakt, že je doma povolená. Klasické petardy, dělobuchy nebo ohňostroje nemají doma, co pohledávat, v případě prskavek je to opravdu jiné. Musí se s nimi však také zacházet opatrně, přece jenom teplota aktivní části prskavky po zapálení činí až 1100 stupňů Celsia. 

Jak již bylo zmíněno, prskavky mohou hořet i pod vodou. Možná si říkáte, že je to rozhodně omyl, ale opravdu tomu tak je. Ke zhasnutí prskavky dochází v okamžiku, kdy prskavce dojde kyslík. Ovšem pokud zapálíte rovnou hrst prskavek nebo ji obalíte izolepou a zapálíte, vytvořený kyslík se neztratí tak rychle a prskavka bude hořet i pod vodou.

Když prskavky, tak jedině od samotných výrobců či osvědčených prodejců

Mnozí lidé si vyrábí vlastní prskavky v pohodlí domova. Používají k tomu třaskavý prášek, který se jenom naředí vodou, a drátek. Jenže takto vyrobené prskavky mohou být značně nebezpečné, zejména pokud s materiály zachází začátečník či nezkušený člověk. 

V ideálním případě proto kupujte prskavky přímo od výrobců nebo z obchodů se zábavní pyrotechnikou. A nezapomínejte na jejich správné používání – prskavky držte dál od hořlavých materiálů a sami je držte za konec. Nemějte prsty blízko prskající části.

Redakce doporučuje