Naše tělo potřebuje ke správnému fungování opravdu mnoho různých živin, vitamínů a minerálů. Kolagen patří mezi nejdůležitější, jen málokterý další prvek je v našem těle tak rozšířený a účastní se tolika procesů, jako právě on. Proč je tak důležitý a jak zajistit, abychom ho měli dostatek a naše tělo nestrádalo?
Kolagen má vliv na stav pleti, svalů, kostí i kloubů, tvoří základ pohybové soustavy a patří mezi nejrozšířenější protein v našem těle. Funguje jako jakési lepidlo, pojivo mezi buňkami, které zajišťuje jejich elasticitu i pevnost. Naše tělo si ho umí v mládí vytvářet a zajistit si tak dostatek této potřebné bílkoviny, ale přibližně od pětadvacátého roku se začne produkce kolagenu snižovat. Po padesátce se netvoří téměř vůbec, přesto ho ale tělo potřebuje, proto je nejlepší kolagen doplňovat i z vnějších zdrojů, jako jsou strava a potravinové doplňky.

Nedostatek kolagenu s sebou nese nepříjemné projevy a zdravotní komplikace, jako je snížená hybnost kloubů a jejich bolest nejen při pohybu. Vliv má kolagen na vlasy a nehty, u nichž následně může docházet k vyšší lámavosti a slábnutí. Ovlivňuje také pleť, při nedostatku se sníží její pružnost a objeví se pigmentové skvrny a také vrásky, což poznamená náš vzhled. Kolagen také pomáhá snižovat hladinu cholesterolu, protože působí jako prevence před hromaděním bílých krvinek a tukové hmoty na stěnách cév a tepen. Velmi důležitý je také pro sílu kostí. Mylně si kosti spojujeme především s vápníkem, pravdou ale je, že kolagen tvoří více než třetinu hmoty kostí a je ho tak více než vápníku.
V potravinách najdeme kolagen především v mase, vývarech a rybách. Jeho přirozenou tvorbu pomáhá podpořit konzumace banánů, dýní, okurek, fazolí, kapusty a mnoha dalších druhů potravin. Přesto se však vyplatí nespoléhat pouze na příjem ze stravy a vybrat vhodné potravinové doplňky dříve, než nás začnou bolet klouby.